Onko kirkko menettänyt asemansa nyky-yhteiskunnassa?

Uskonnolla ja uskonnollisuudella on pitkät perinteet. Jopa niin pitkät, että tuskin edes tiedemiehet osaavat asiaa tutkia. Perinteitä pyritään kunnioittamaan vaikka maailma muuttuukin, mutta pysyykö perinteinen kirkko mukana muuttuvassa maailmassa?

Suuri kirkko

Sopeutuminen

Kirkolla ja uskonnolla tosiaan on pitkät perinteet ja kirkko on pysynyt hyvin mukana muuttuvassa maailmassa aina tähän päivään saakka. Pitäisikö kirkon myös muuttuvassa maailmassa muuttaa perinteitään?
Allekirjoittaneen mielestä kyllä. Jos kirkko tahtoo pitää asemansa nyky-yhteiskunnassa edes jollain tasolla, myös yhteiskuntaan on sopeuduttava. Sopeutuuhan muuttuvaan maailmaan esimerkiksi lait ja koko muu yhteiskunta. Joskus muinoin on ollut hyvinkin sopimatonta pukeutua kesäkuumalla lyhyisiin shortseihin ja toppiin, nykyisin se kuitenkin on aivan normaalia. Maailman muuttuessa on vain sopeuduttava hiljalleen siihen, mitä vastaan tulee.

Mitenkäs krokotiilit muuten olisivat voineet viettää aikaansa maapallon päällä miljoonia vuosia, jos ei sopeutumalla?

Paljon puhuttu

Kirkolla toki on olemassa omat perinteet ja omat säännöt sekä normit, joita tulee noudattaa. Sopeutumalla ja soveltamalla kirkkoa nyky-yhteiskuntaan saadaan kirkko ja perinteet pidettyä muuttuvassa maailmassa.
Kirkko on varmasti tehnyt suuren suurta sopeutumista aiemminkin ja antanut kirkon edustjille vapauksia omien milipiteiden mukaisesti. Hyvänä esimerkkinä voi varmasti käyttää samaa sukupuolta olevien vihkimistä. Kirkko on ikuisuuden ollut sitä vastaan, että samaa sukupuolta olevia voitaisiin vihkiä, koska avioliitto kuuluu miehelle ja naiselle.

Toisaalta taas kirkko on ikuisuuden ollut myös sitä mieltä, että olkoon ihminen millainen tahansa, niin kirkko ottaa hänet avosylin vastaan.

Ristiriitaako? Kyllä ja aivan käsittämättömän suuri ristiriita, jonka päätöksen haluan joskus tulla näkemään. Monissa maissa samaa sukupuolta olevien avioliitot on edelleen kiellettyjä, mutta suurimmassa osassa kehittyneistä maista samaa sukupuolta olevien avioliitot on sallittu. Pitäisikö kirkon edelleen kinnata vastaan kyseisten avioliittojen kanssa, vai olisko kirkon helpompi heittäytyä mukaan nyky-yhteiskuntaan? Kirkko on osittain tainnut mukaan heittäytyä, koska taannoin olen kuullut, että jokainen pappi saa kohdallaan päättää samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisestä.

Roomalainen pappi

Kirkon pitkien perinteiden ja säilyvyyden kannalta kyseisissä asioissa kirkon kannattaisi ottaa yhteinen linja. Voihan papeista joku olla myös rasisti eikä siedä tummaihoisia ihmisiä, mutta silti joutuu vihkimään kyseisen parin. Olisiko siis parempi, että pappi saisi päättää kaikista tekosistaan yksin?

Pieni kivikirkko

Nykypäivä

Suomalaisille kirkkoon kuuluminen ja tietyn uskontokunnan edustaminen ei tunnu nykypäivänä olevan kovinkaan tärkeää. Uskonnon tilalle on saattanut tulla kiire ja kehityynyt tiede, joka osaltaan on syrjäyttänyt kirkon ja uskonnon asemaa.

Matkustaessa maailmalla näkee hyvin, kuinka uskonto todellakin vaikuttaa maailmalla. Monissa maissa uskonto ja kirkko on todella tärkeässä asemassa. Uskonnon perusteella tehdään päätöksiä ja kasvatetaan oman elämän arvoja. Suomalaisille uskonto yksinkertaisesti ei ole tärkeä. Monet toki tahtovat vihkimisen tapahtuvan kirkossa tai lapsen kastettavan kirkon jäseneksi, mutta on kysessä enemmänkin perinne ilman suurempaa papin aamenen merkitystä?

Kaikki maailman pääuskonnot tästä linkistä: http://yle.fi/vintti/yle.fi/opettajatv/opettajatv.yle.fi/teemat/aine/694/695.htm